CO2 LAser

Naši tretmani

Frakcionisani CO2 laser je često korišćen za tretiranje različitih vrsta ožiljaka, uključujući ožiljke od akni, kao i za eliminaciju nepravilnosti kože poput ožiljaka od sunca (melazma).

U suštini, frakcionisani CO2 laser je ablativni laser, što znači da uklanja površinski sloj kože. Međutim, njegov dizajn je takav da ne uklanja celokupne površine kože.

Umesto toga, ovaj laser stvara otočiće neoštećene kože između tretiranih područja, što znatno ubrzava proces oporavka i smanjuje rizik od komplikacija.

Pre pojave frakcionisanog CO2 lasera, koristili su se potpuno ablativni laseri koji su doslovno uklanjali površinski sloj kože bez stvaranja navedenih otočića između.

Iako se ovi laseri i dalje koriste u okviru CO2 lasera, sada se primenjuju samo za uklanjanje promena na koži poput mladeža, keratoza, dermatofibroma i visećih mladeža, kao i u podršci hirurškim intervencijama.

Današnji frakcionisani laseri, ostavljajući neoštećene delove kože između tretiranih područja, pokazali su se veoma efikasnim, sigurnim i pouzdanim.

Za razliku od Erbium lasera, koji uklanja samo površinski sloj kože, CO2 laser prodire dublje i stoga je efikasniji. Iako Erbium laser može obezbediti brz oporavak, njegova efikasnost u tretiranju ožiljaka, strija ili procesa podmlađivanja nije ista.

CO2 laser koji se koristi u nasoj ordinaciji pokazao se efikasnim za lečenje ožiljaka od akni, drugih vrsta ožiljaka, strija, melazme, keratoza i drugih promena na koži, kao i za smanjenje proširenih pora, piling, zatezanje kože i uklanjanje bora na licu i vratu.

Laser suštinski zagreva tkivo, eliminisanjem vode iz ćelija, razgrađuje ćelijske veze i membrane, što rezultira kontrolisanim uklanjanjem površinskog sloja kože.

U čestoj upotrebi, laser može ostaviti određene obrasce na pacijentovoj koži, kao što su mreže, ukrštene linije i sitne tačkice koje formiraju finu mrežu. Ako pažljivo posmatrate ove obrasce, primetićete netaknuta ostrvca kože između delova gde je laser delovao. Ova neoštećena ostrvca predstavljaju ključnu karakteristiku ovog lasera u poređenju s drugima.

Prisustvo ovih ostrvaca omogućava brži oporavak tretirane kože, povećava bezbednost procedure i smanjuje rizik od neželjenih efekata i komplikacija.

Iako se nakon laserskog tretmana može pojaviti crvenilo na koži, netaknuta ostrvca igraju ključnu ulogu u ubrzanju procesa oporavka u poređenju s potpuno ablativnim laserima.

Važno je da koža bude temeljno očišćena tokom laserskog tretmana.

Pre svakog tretmana, potrebna je dezinfekcija kože pomoću antiseptičkih rastvora. Iako apsolutna hirurška dezinfekcija nije obavezna kao pred operaciju, preporučuje se korišćenje alkoholnih rastvora, poput Octenisepta, za čišćenje. Bitno je naglasiti da je u ovom procesu neophodno skinuti šminku sa lica pre samog čišćenja.

Važno je napomenuti da akutni infektivni procesi, kao što su upaljene akne ili herpes infekcije na licu, predstavljaju kontraindikaciju za laserski tretman.

Nakon čišćenja lica, može se naneti anestetička krema, obično kombinacija lidokaina, bupivakaina i markaina. Ovi lokalni anestetici omogućavaju bezbolan tok laserskog tretmana, utrnuće površinskog sloja kože, a ta utrnulost traje i nakon završetka tretmana.

Nakon dejstva anestetičke kreme, koje traje najviše 30 minuta, pristupa se ponovnom temeljnom čišćenju lica pre nego što se započne sa laserskim tretmanom.

Period akutnog oporavka traje obično sedam do deset dana, tokom kojih pacijenti mogu primetiti različite promene.

Nekoliko sati nakon tretmana, koža izgleda kao da je izložena sunčevim opekotinama – crvena, peckava i zategnuta. Intenzivniji laserski tretmani ponekad mogu rezultirati pojavom male količine serozne tečnosti, koja je zapravo limfna tečnost i ne bi trebalo da izazove zabrinutost.

Već drugog dana, koža dobija bronzano tamnu boju, a osećaj svraba obično počinje tek nakon trećeg dana, i to nije izražen. Preporučujem pacijentima da koriste šminku tek nakon sedmog dana, kada ljuštenje kože većim delom prođe.

Trajanje crvenila kože je individualno, ali kod intenzivnijih tretmana i kod osetljivih pacijenata može potrajati 2-3 nedelje, mada se crvenilo uspešno može prikriti šminkom.

Oporavak kože na vratu obično traje duže, oko 2-3 nedelje. Nakon tretmana, preporučuju se kreme za regeneraciju i hidrataciju, koje se primenjuju najmanje tri puta dnevno. Hladni oblozi ili led mogu se koristiti, a za smanjenje svraba preporučuje se rastvor sirceta (1 kašičica sirćeta u 2 šolje vode). Važno je izbegavati sunce i toplotu, a analgetici se mogu koristiti za ublažavanje bola i nelagodnosti nakon tretmana.

Lokacija

Karađorđeva 46, Novi Pazar

Broj telefona

+318 63 658538

Email

drhajrovic@gmail.com

Scroll to Top