ORTOPEDIJA

Naši tretmani

Hijaluronske injekcije, posebno intraartikularne, često se koriste u ortopediji kako bi se olakšale simptome artroze, degenerativnog oboljenja zglobova. Artroza je stanje koje karakteriše propadanje hrskavice u zglobovima, što dovodi do bola, oteklina i ograničenja pokreta.

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se prirodno nalazi u zglobnoj tečnosti, a njen cilj je obezbediti podmazivanje i ublažavanje trenja između zglobova. Međutim, kod osoba s artrozom, nivo hijaluronske kiseline može biti smanjen, što dovodi do oštećenja hrskavice.

Intraartikularne injekcije hijaluronske kiseline direktno se primenjuju u zglob, često u koleno, kako bi se poboljšala viskoznost zglobne tečnosti i smanjila trenje između kostiju. Ove injekcije imaju za cilj pružiti privremeno olakšanje simptoma, poput bola i oteklina, te poboljšati funkciju zgloba.

Prednosti hijaluronskih injekcija uključuju:

  1. Obezbeđenje podmazivanja zglobova: Hijaluronska kiselina pomaže smanjiti trenje između zglobova, čime se poboljšava pokretljivost i smanjuje bol.

  2. Smanjenje upale: Injekcije mogu pomoći u smanjenju upale u zglobu, što doprinosi smanjenju bola.

  3. Poboljšanje funkcije zglobova: Pacijenti često primećuju poboljšanje u pokretljivosti i funkciji zgloba nakon tretmana.

  4. Minimalni nuspojavi: Hijaluronske injekcije obično imaju minimalne nuspojave, a postupak se obavlja u ambulantnim uslovima.

Kortikosteroidne injekcije, poput Kenalog (triamcinolone acetonide), često se koriste u ortopediji kao deo terapeutske strategije za smanjenje upale i ublažavanje simptoma različitih ortopedskih problema. Kortikosteroidi su sintetički oblici prirodnih hormona kortizola, koji imaju snažno protuupalno i imunosupresivno dejstvo. Evo nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir:

  1. Smanjenje upale: Kortikosteroidi su poznati po svojoj sposobnosti smanjenja upale u zglobovima ili oko tetiva, čime se ublažavaju bol i oticanje.

  2. Brzo dejstvo: Ove injekcije obično pružaju brzo olakšanje simptoma, što je posebno korisno u slučajevima akutnih upalnih stanja, kao što su sportske povrede ili artritis.

  3. Indikacije: Kortikosteroidne injekcije se često primenjuju u lečenju različitih ortopedskih stanja, uključujući teniski lakat, burzitis, sinovitis, osteoartritis, i druge upalne ili degenerativne probleme.

  4. Nuspojave: Iako su kortikosteroidne injekcije obično sigurne kada se pravilno primenjuju, mogu izazvati određene nuspojave, uključujući promene u koži na mestu injekcije, promene u boji kože, i ređe, infekcije.

  5. Limitacije: Važno je napomenuti da ove injekcije pružaju privremeno olakšanje simptoma i ne rešavaju osnovni uzrok problema. Kod nekih stanja, kao što je osteoartritis, njihovo dejstvo može biti ograničeno na određeni period.

Pri izboru terapeutske opcije, ortopedski stručnjak će uzeti u obzir vašu dijagnozu, ozbiljnost simptoma, prethodne terapije i opšte zdravstveno stanje kako bi odlučio da li su kortikosteroidne injekcije prava opcija za vas.

Lokacija

Karađorđeva 46, Novi Pazar

Broj telefona

+318 63 658538

Email

drhajrovic@gmail.com

Scroll to Top