Radiotalasna hirurgija

Naši tretmani

Iako se čini da gotovo svako ima barem jedan mladež na svom telu, važno je shvatiti ozbiljnost njihovog potencijalnog uticaja na zdravlje. Mladeži se mogu pojaviti bilo gde, bilo da je reč o licu, glavi, rukama ili nogama. Često čujemo savete da ih ne treba dirati, međutim, treba istaći da neki od njih mogu nositi određeni rizik.

U medicinskom svetu postoji oprečnost u mišljenjima o tome da li mladeže treba uklanjati ili ne. S obzirom na to da se smatra da određeni mladeži imaju potencijal za maligne promene, stručnjaci preporučuju preventivno uklanjanje kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Važno je sagledati ove preporuke s ozbiljnošću i redovno pratiti promene na mladežima, posebno ako su izloženi sunčevim zracima ili su podložni trenju o odeću. Briga o mladežima može igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i sprečavanju potencijalnih komplikacija.

Benigne izrasline na koži poznate kao bradavice uzrokuju humani papiloma virusi, što ih čini podložnim širenju po koži i prenosu na druge ljude. Iako na prvi pogled deluju bezopasno, budući da su u boji kože i imaju tek neznatno hrapavu površinu, često predstavljaju estetski problem.

Bradavice obično iskaču na površinu kada osoba doživljava stres ili doživljava pad imunološkog sistema. Iako mogu delovati bezopasno, njihova sklonost brzom širenju zahteva brzu intervenciju. Redovan nadzor i promptno lečenje bradavica postaju ključni kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje i mogući negativni uticaj na kožu. Važno je preduzeti odgovarajuće korake kako biste očuvali zdravlje kože i sprečili eventualne komplikacije.

Aterom, poznat i kao lojna cista, može se pojaviti bilo gde na telu. Iako generalno ne predstavljaju pretnju po zdravlje, prisustvo lojne ciste može doneti nelagodnost, a tokom vremena može dovesti do upalnih procesa. Osim toga, estetski aspekt može biti problematičan, a posebno kada se cista nalazi na mestima koja su podložna stalnoj iritaciji. Zbog toga je preporučljivo razmotriti uklanjanje ateroma.

Ateromi nastaju zbog začepljenja izvodnih kanala lojnih žlezda i obično se pojavljuju kao beličasta ispupčenja poput loptica na koži lica, vrata i leđa. Kada počnu da rastu, to može biti signal da je pravi trenutak za uklanjanje kako bi se izbegla eventualna upala. Naime, kada se cista poveća, postaje bolna, što može otežati lečenje i zahtevati složenije medicinske intervencije.

Kondilomi, poznati i kao genitalne bradavice ili polne bradavice, predstavljaju učestali izazov u današnjem društvu. Ovoliko česta pojava postavlja ih na vrh liste polno prenosivih bolesti širom sveta. Stoga je od izuzetne važnosti brzo se uhvatiti u koštac s kondilomima, jer time sprečavamo potencijalno širenje ovog problema. Međutim, rešavanje ovog izazova nije jednostavno, te je ključno odabrati efikasan metod za uklanjanje.

Kondilomi, poznati i kao Condylomata Acuminata, predstavljaju virusno oboljenje koje uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Često se javljaju u području genitalija i anusa, mogu biti ravni ili blago ispupčeni, a ređe zauzimaju oblik pečurke ili karfiola. Njihova boja varira od prirodne nijanse kože do tamno braon, često ih je teško uočiti i lako ih je pobrkati s mladežima, bradavicama ili keratozama. Stoga je važno prepoznati ove promene i adekvatno ih tretirati kako bi se sprečilo dalje širenje i očuvalo zdravlje.

Keratoze, benigni bradavičasti izraštaji s karakterističnom žuto-braon hrapavom površinom, često su prisutne na koži. Iako generalno ne predstavljaju pretnju po zdravlje (izuzimajući aktinične keratoze), često mogu izazvati svrab i predstavljaju estetski problem.

Ove promene najčešće se pojavljuju u srednjem i starijem životnom dobu, te su izuzetno rasprostranjene. Prema podacima, više od 80% osoba starijih od 45 godina ima barem jednu keratozu, ako ne i više.

Ono što ih čini posebno izazovnim jeste činjenica da se ne povlače spontano; naprotiv, kontinuirano rastu. Iako nisu virusnog porekla, keratoze imaju sklonost samom umnožavanju.

Stoga se preporučuje uklanjanje keratoza dok su još u malim dimenzijama. Ovo preventivno delovanje pomaže u sprečavanju potencijalnih problema, očuvanju udobnosti kože i rešavanju estetskih briga koje mogu nastati usled njihovog prisustva.

Lokacija

Karađorđeva 46, Novi Pazar

Broj telefona

+318 63 658538

Email

drhajrovic@gmail.com

Scroll to Top